odwracanie ułamków w nierównościach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
niezapominajka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:48
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

odwracanie ułamków w nierównościach

Post autor: niezapominajka »

Hej,
czy wiecie, kiedy można odwracać ułamki w nierównościach?
Wiem, że należy zmienić znaki nierówności na przeciwne.
Jest jeszcze jakaś reguła? :)
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

NIekoniecznie zmieniać znaki nierówności

\(\frac{1}{3} \gt - \frac{1}{4}\)

i

\(3 \gt -4\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
niezapominajka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:48
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

odwracanie ułamków w nierównościach

Post autor: niezapominajka »

A jeżeli w grę wchodzi x?

np -1< \(\frac{1}{2x-371}\) <1

Jak w takim wypadku należy odwrócić ułamek aby nierówność była prawdziwa?
Czy jest taka możliwości, aby rozwiązać nierówność w taki sposób?? :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Z iksem takich rzeczy bym nie robił.
Weźmy \(\frac{1}{x}<2\). Powinno dać \(x> \frac{1}{2}\), a to nie cała prawda. Rozwiązaniem jest \(x> \frac{1}{2} \vee x<0\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: odwracanie ułamków w nierównościach

Post autor: korki_fizyka »

niezapominajka pisze:A jeżeli w grę wchodzi x?

np -1< \(\frac{1}{2x-371}\) <1

Jak w takim wypadku należy odwrócić ułamek aby nierówność była prawdziwa?
Czy jest taka możliwości, aby rozwiązać nierówność w taki sposób?? :)
\(-1 < \frac{1}{2x-371}\) i \(\frac{1}{2x-371} < 1\)

a dalej tak:
\(-1 < \frac{1}{2x-371}\)
\(0 < 1 +\frac{1}{2x-371}\)
\(0 < \frac{2x - 370}{2x-371}\)
\(0 < (2x - 370)(2x-371)\)
\(0 < (x - 185)(x-\frac{371}{2}) \iff x < 185 \ lub \ x > \frac{371}{2}\)

podobnie liczysz drugą nierówność i na końcu robisz koniunkcję obu warunków (pamiętaj, że \(x \neq \frac{371}{2}\)).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ