nierówność wymierna z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Wartość bezwzględna w nierówności to nawet powód do radości - jest zawsze nieujemna i nie trzeba zmieniać znaku nierówności przy obustronnym mnożeniu.
Dla \(x\neq-2: \frac{-3x^3-x+10}{|x+2|}<2x \iff -3x^2-x+10<2x|x+2|\)
Dalej to już dasz radę, nie? Przedział, delty, itp.
Dla \(x\neq-2: \frac{-3x^3-x+10}{|x+2|}<2x \iff -3x^2-x+10<2x|x+2|\)
Dalej to już dasz radę, nie? Przedział, delty, itp.
- Odp.: \(\frac{-3x^3-x+10}{|x+2|}<2x \iff x<-2 \vee x>1\)