Witam wszystkich. Mam jeden mały problem - ogólnie jestem dość mocny z matematyki, większość zadań z arkuszy z matury rozszerzonej potrafię rozwiązać. Ale za nic nie mogę zrozumieć, jak rozwiązywać równania trygonometryczne. Nie mówię tu nawet o skomplikowanych, tylko o takich jak te:
\(\cos ( \frac{x}{2} )>0\)
\(\cos(2x-\frac{\pi }{2})>0\)
Szukałem informacji w Internecie, ale nie znalazłem nic, co by mnie usatysfakcjonowało. Mógłbym prosić o pomoc, jak rozwiązywać takie równania/nierówności? Wiem, że to pewnie banalne, ale za nic nie mogę sam tego wykombinować.
Nierówności trygonometryczne, jak rozwiązywać?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 mar 2017, 20:18
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(\cos \frac{x}{2}>0\\
t= \frac{x}{2}\\
\cos t>0\\
t \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
\frac{x}{2} \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
x \in \left( - \pi +k4 \pi; \pi +k4 \pi \right)\)
\(\cos (2x-\frac{ \pi }{2})>0\\
t= 2x-\frac{ \pi }{2}\\
\cos t>0\\
t \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
2x-\frac{ \pi }{2} \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
2x \in \left( 0 +k2 \pi; \pi +k2 \pi \right) \\
x \in \left( 0+k \pi ; \frac{ \pi }{2} +k \pi\right)\)
t= \frac{x}{2}\\
\cos t>0\\
t \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
\frac{x}{2} \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
x \in \left( - \pi +k4 \pi; \pi +k4 \pi \right)\)
\(\cos (2x-\frac{ \pi }{2})>0\\
t= 2x-\frac{ \pi }{2}\\
\cos t>0\\
t \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
2x-\frac{ \pi }{2} \in \left( \frac{- \pi }{2} +k2 \pi ; \frac{ \pi }{2} +k2 \pi\right) \\
2x \in \left( 0 +k2 \pi; \pi +k2 \pi \right) \\
x \in \left( 0+k \pi ; \frac{ \pi }{2} +k \pi\right)\)