Rozwiaz rownanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tw. Bezouta
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 02 lut 2017, 12:37
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
schemat Hornera nic tu nie pomoże
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 02 lut 2017, 12:37
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(n^3-3n+118=0\)
\(\Delta=( \frac{-3}{3} )^3+( \frac{118}{2})^2=-1+59^2=58 \cdot 60\)
Ponieważ \(\Delta>0\) to równanie ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty:
\(n= \sqrt[3]{ \frac{-118}{2}- \sqrt{\Delta} } + \sqrt[3]{ \frac{-118}{2}+ \sqrt{\Delta} }= \sqrt[3]{-59-2 \sqrt{870} }+ \sqrt[3]{-59+2 \sqrt{870} } \approx -5,10863466\)
\(\Delta=( \frac{-3}{3} )^3+( \frac{118}{2})^2=-1+59^2=58 \cdot 60\)
Ponieważ \(\Delta>0\) to równanie ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty:
\(n= \sqrt[3]{ \frac{-118}{2}- \sqrt{\Delta} } + \sqrt[3]{ \frac{-118}{2}+ \sqrt{\Delta} }= \sqrt[3]{-59-2 \sqrt{870} }+ \sqrt[3]{-59+2 \sqrt{870} } \approx -5,10863466\)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
ale wzór Cardana nie obowiązuje w szkole średniej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl