równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nathalia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 kwie 2017, 18:57
Podziękowania: 2 razy

równania

Post autor: Nathalia »

Rozwiąż równanie (2x−4)/x = x/(2x−4), gdzie x≠0 i x≠2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{2x-4}{x}= \frac{x}{2x-4}\\(2x-4)^2=x^2\)
\(4x^2-16x+16=x^2\\3x^2-16x+16=0\\\Delta=256-192=64\\\sqrt{\Delta}=8\\x_1= \frac{16-8}{6}= \frac{4}{3}=1 \frac{1}{3} \\x_2= \frac{16+8}{6}=4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ