Wyrażenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Podstaw wartości poszczególnych funkcji trygonometrycznych i policz...
\(tg60^o= \sqrt{3}\\tg45^o=1\\sin60^o= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
Rozumiem,że nawias jest do potęgi drugiej...
\(( \sqrt{3}+1)^2- \frac{ \sqrt{3} }{2}=3+2 \sqrt{3}+1- \frac{ \sqrt{3} }{2}=4+ \frac{3}{2} \sqrt{3}\)
\(tg60^o= \sqrt{3}\\tg45^o=1\\sin60^o= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
Rozumiem,że nawias jest do potęgi drugiej...
\(( \sqrt{3}+1)^2- \frac{ \sqrt{3} }{2}=3+2 \sqrt{3}+1- \frac{ \sqrt{3} }{2}=4+ \frac{3}{2} \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.