Rachunek różniczkowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vorok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2016, 14:29
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rachunek różniczkowy

Post autor: vorok »

Pochodna funkcji \(f(x)= \frac{5}{x^2-1}\) w punkcie x0=6 jest równa. Poprawna odpowiedź to \(\frac{-12}{245}\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=5(x^2-1)^{-1}\\f'(x)=5*(-1)(x^2-1)^{-2}*(x^2-1)'= \frac{-5}{(x^2-1)^2}*2x= \frac{-10x}{(x^2-1)^2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ