logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

logarytmy

Post autor: Uczen6788 »

Oblicz \(\log _{16}2 \sqrt{2}\)\(-3^{ \frac{2}{log_{5}3}}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(= \frac{\log_22 \sqrt{2} }{\log_216}-3^{ \frac{\log_525}{\log_53}}= \frac{1+ \frac{1}{2} }{4}-3^{\log_325}= \frac{3}{8}-25\)
ODPOWIEDZ