Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszbiznesu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2017, 18:57

Równanie

Post autor: Januszbiznesu »

Rozwiąż równanie z niewiadomą x. Dla jakich wartości a,b,c równanie nie posiada rozwiązań? Proszę o pomoc!

\(\frac{a+b-x}{c} + \frac{b+c-x}{a} + \frac{c+a-x}{b} +\frac{4x}{a+b+c}=1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To jest równanie liniowe, a więc:
1) wiadome na jedną, niewiadome na drugą
2) wyłączyć niewiadomą przed nawias
3) podzielić obustronnie przez współczynnik przy niewiadomej.
Januszbiznesu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2017, 18:57

Post autor: Januszbiznesu »

Mógłbym prosić o rozwiązanie? Nie mogę sobie poradzić.
ODPOWIEDZ