dowód nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

dowód nierówności

Post autor: FikiMiki94 »

dla \(a,b,c>0\)udowodnić, że
\(\frac{a}{b+c} \ge \frac{9}{4} * \frac{a}{a+b+c} - \frac{1}{4}\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: dowód nierówności

Post autor: Panko »

\(\frac{4a+b+c}{b+c}\)\(\ge \frac{9a}{a+b+c}\)

dla \(a,b,c>0\) po wymnożeniu stronami jest : \((4a+b+c)(a+b+c) \ge 9a(b+c)\)

i jak pokazuje Wolfram jest to równoważne nierówności : \((2a-b-c)^2 \ge 0\)\(\\) o czym najlepiej się odręcznie przekonać.
ODPOWIEDZ