Rozwiązywanie równań prowadzących do równań liniowych lub kw

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magdakorki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2015, 13:22
Płeć:

Rozwiązywanie równań prowadzących do równań liniowych lub kw

Post autor: magdakorki »

hej,
poproszę o małą pomoc w zadaniu (podaj pierwiastki równania)

a) \((4x^2-9)(2x+1)+x^2(4x^2-9)=0\)
b) \((x^2-3)(x^2+9)-6x(x^2-3)=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiązywanie równań prowadzących do równań liniowych lu

Post autor: eresh »

magdakorki pisze:hej,
poproszę o małą pomoc w zadaniu (podaj pierwiastki równania)

a) \((4x^2-9)(2x+1)+x^2(4x^2-9)=0\)

\((4x^2-9)(2x+1)+x^2(4x^2-9)=0\\
(4x^2-9)(2x+1+x^2)=0\\
(2x-3)(2x+3)(x+1)^2=0\\
2x-3=0\So x=\frac{3}{2}\\
2x+3=0\So x=-\frac{3}{2}\\
(x+1)^2=0\So x+1=0\So x=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiązywanie równań prowadzących do równań liniowych lu

Post autor: eresh »

magdakorki pisze:hej,
poproszę o małą pomoc w zadaniu (podaj pierwiastki równania)


b) \((x^2-3)(x^2+9)-6x(x^2-3)=0\)

\((x^2-3)(x^2+9)-6x(x^2-3)=0\\
(x^2-3)(x^2+9-6x)=0\\
(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x-3)^2=0\\
x-\sqrt{3}=0\So x=\sqrt{3}\\
x+\sqrt{3}=0\So x=-\sqrt{3}\\
(x-3)^2=0\So x-3=0\So x=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((4x^2-9)(2x+1+x^2)=0\\4x^2-9=0\;\;\;lub\;\;\;x^2+2x+1=0\)
\(4x^2=9\;\;\;\;lub\;\;\;(x+1)^2=0\\
x^2= \frac{9}{4} \;\; \So \;\;x_1=- \frac{3}{2}\;\;\;\;x_2= \frac{3}{2}\\x_3=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ