nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

nierówność

Post autor: kaja222 »

rozwiaż nierówność
4x^2-3x+2 <(x-3)^2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(4x^2-3x+2<(x-3)^2\\4x^2-3x+2<x^2-6x+9\\3x^2+3x-7<0\\\Delta=9+84=93\\x_1= \frac{-3- \sqrt{93} }{6}\\x_2= \frac{-3+ \sqrt{93} }{6}\\x\in ( \frac{-3- \sqrt{93} }{6}; \frac{-3+ \sqrt{93} }{6})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ