równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zadanie możesz rozwiązać graficznie:narysuj parabolę \(f(x)=x^2+6\) i kilka prostych równoległych do osi OX
Równanie \(x^2+6=m\) ma jedno rozwiązanie,gdy parabola będąca wykresem funkcji
\(f(x)=x^2+6\) ma jeden punkt wspólny z prostą poziomą \(y=m\).Oznacza to,że
prosta pozioma ma przechodzić przez wierzchołek paraboli,czyli przez punkt (0;6)
Równanie y=m tej prostej to \(y=6\)
Odp.Dla m=6 równanie ma jedno rozwiązanie.
Jeśli prosta y=m będzie wyżej niż y=6,to będzie mieć dwa punkty wspólne z parabolą.
Oznacza to,ze równanie \(x^2+6=m\) ma dwa rozwiązania dla m>6.
Jeśli prosta y=m będzie niżej niż y=6,to nie będzie miała punktów wspólnych z parabolą.
Równanie \(x^2+6=m\) nie ma rozwiązań dla m<6.
Równanie \(x^2+6=m\) ma jedno rozwiązanie,gdy parabola będąca wykresem funkcji
\(f(x)=x^2+6\) ma jeden punkt wspólny z prostą poziomą \(y=m\).Oznacza to,że
prosta pozioma ma przechodzić przez wierzchołek paraboli,czyli przez punkt (0;6)
Równanie y=m tej prostej to \(y=6\)
Odp.Dla m=6 równanie ma jedno rozwiązanie.
Jeśli prosta y=m będzie wyżej niż y=6,to będzie mieć dwa punkty wspólne z parabolą.
Oznacza to,ze równanie \(x^2+6=m\) ma dwa rozwiązania dla m>6.
Jeśli prosta y=m będzie niżej niż y=6,to nie będzie miała punktów wspólnych z parabolą.
Równanie \(x^2+6=m\) nie ma rozwiązań dla m<6.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.