nierównośc z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

nierównośc z logarytmem

Post autor: FikiMiki94 »

Jak można rozwiązać tą nierówność ? (nie stosując nierówności Cauchyego, bo potrzebuje jakiś inny sposób)
Dla dowolnych liczb \(a, b\) i \(c\) większych od \(1\) udowodnić:
\(2(\frac{\log_ba}{a+b}+ \frac{\log_cb}{b+c}+ \frac{\log_ac}{c+a}) \ge \frac{9}{a+b+c}\)
ODPOWIEDZ