dowod rownowaznosci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

dowod rownowaznosci

Post autor: FikiMiki94 »

\(\frac{a}{b+c} + \frac{b}{a+c} + \frac{c}{a+b} = \frac{3}{2} \iff a=b=c\)
mint18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2017, 01:11
Płeć:

Post autor: mint18 »

http://archom.ptm.org.pl/?q=node/1602

Co prawda tam jest założenie, że \(a,b,c>0\), ale jeśli \(xy<0\), to byśmy mieli \(\frac{x}{y} + \frac{y}{x} \le -2\), więc ten problem da się załatwić ;)
ODPOWIEDZ