Wykaż że nierówność jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x i y
10x^2+5y^2<2xy
jeśli by ktoś mógł napisać to z wytłumaczeniem
nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 lut 2017, 15:47
- Podziękowania: 9 razy
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Wstaw sobie za x=1 i za y=1 i co się okazuje?
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: nierówność
Wstaw sobie za x=1 i za y=1 i co się okazuje?
zadanko33335 pisze:Wykaż że nierówność jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x i y
10x^2+5y^2<2xy
jeśli by ktoś mógł napisać to z wytłumaczeniem
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 lut 2017, 15:47
- Podziękowania: 9 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 lut 2017, 15:47
- Podziękowania: 9 razy
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: nierówność
Jeśli twierdzenie jest fałszywe wystarczy wskazać jeden przykład obalający je i kropka.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria