Wykaż że nierówności jest spełniona

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanko33335
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 10 lut 2017, 15:47
Podziękowania: 9 razy

Wykaż że nierówności jest spełniona

Post autor: zadanko33335 »

Wykaż że nirówność jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x i y
X^2+5y^2+4xy+1>0

jeśli by ktoś mógł napisać to z wytłumaczeniem
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x^2+5y^2+4xy+1=x^2+4xy+(2y)^2+y^2+1=(x^2+4xy+4y^2)+y^2+1=(x+2y)^2+y^2+1>0\)
Suma kwadratów jest nieujemna,a jeszcze dodać 1,to całe wyrażenie jest dodatnie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ