rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

rozwiąż nierówność

Post autor: kacperus98 »

Próbowałem ale wyszło całkowicie inaczej, proszę o wskazówki lub poprawę.
\(|4sin(x)+1|<3\\
4sin(x)+1<3 \wedge 4sin(x)+1>-3\\
4sin(x)<2 \wedge 4sin(x)>-4\\
sin(x)< \frac{1}{2} \wedge sin(x)>-1\\\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

poprawiłam troszkę zapis i wycięłam co było źle
A dalej :
ScreenHunter_1773.jpg
ScreenHunter_1773.jpg (30.51 KiB) Przejrzano 1834 razy
czyli:\(x \in \left( \frac{5}{6} \pi +2k \pi , \frac{13}{6} \pi +2k \pi \right) \bez \left\{ \frac{3}{2} \pi +2k\pi\right\}\ k \in C\)
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: rozwiąż nierówność

Post autor: kacperus98 »

Dziękuję, ale trochę nie rozumiem dlaczego nie mogę wrzucić w odpowiedź np (-7/6 \pi +2k \pi ; \pi /6 +2k \pi ) / {-pi/2}
które też spełnia te warunki.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Możesz, ale zwyczaj nakazuje podawać możliwie najmniejsze dodatnie jako "rozwiązanie podstawowe".
ODPOWIEDZ