rozwiaż nierównosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozwiaż nierównosc

Post autor: kate84 »

\(cos5x>0,5\) w przedziale \(<- \pi , \pi >\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

kate84 pisze:\(cos5x>0,5\) w przedziale \(<- \pi , \pi >\)
\(\cos 5x>0,5\\
-\frac{ \pi }{3}+2k\pi<5x< \frac{ \pi }{3}+2k\pi;\ \ k \in C\\
-\frac{ \pi }{15}+ \frac{2}{5} k\pi<x< \frac{ \pi }{15}+\frac{2}{5}k\pi;\ \ k \in C\\
x \in \left(-\frac{ 7 \pi }{15},-\frac{ 5 \pi }{15} \right) \cup \left(-\frac{ \pi }{15},\frac{ \pi }{15} \right) \cup \left(\frac{ 5 \pi }{15},\frac{ 7 \pi }{15} \right)\)

mam nadzieję, że się nie pomyliłam ale jeszcze sprawdzę:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No i się pomyliłam !
ScreenHunter_1771.jpg
ScreenHunter_1771.jpg (31.51 KiB) Przejrzano 1215 razy
powinno być 5 przedziałów ! a nie 3. Przeanalizuj to uważnie może sobie poradzisz , ja odpadam :(
ODPOWIEDZ