dowodzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

dowodzenie

Post autor: franco11 »

Wykaż że jeśli \(a \neq 0\) to \(a^4+ \frac{128}{a^2} \ge 48\)
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Re: dowodzenie

Post autor: kelly128 »

franco11 pisze:Wykaż że jeśli \(a \neq 0\) to \(a^4+ \frac{128}{a^2} \ge 48\)
\(a^4+ \frac{128}{a^2} \ge 48 \\ a^6+128 \ge 48a^2 \\ a^6- 48a^2+128 \ge 0 \\ a^6-64a^2+16a^2+128 \ge 0 \\ a^2(a^4-64)+16(a^2+8) \ge 0 \\ a^2(a^2-8)(a^2+8)+16(a^2+8) \ge 0 \\ (a^2+8)(a^4-8a^2+16) \ge 0 \\ (a^2+8)(a^2-4)^2 \ge 0\)
ODPOWIEDZ