Równania wielomianowe z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Równania wielomianowe z parametrem

Post autor: mahidevran »

1. Dla jakich wartosci parametru m rozwiazania x1,x2,x3 równania x^3 - 9x^2 +26x +m=0 spełniają warunki x2=x1+r x3= x1+2r? Wyznacz rozwiązania tego równania.
2. Wykaż ze dla kazdej wartosci parametru m (meR) równania x^3 + 2x + m^2x=2m^2 + 2x^2 +4 ma tylko jedno rozwiązanie.
Proszę o pomoc z góry dziękuje :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe z parametrem

Post autor: panb »

mahidevran pisze:1. Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1,x2,x3 równania x^3 - 9x^2 +26x +m=0 spełniają warunki x2=x1+r x3= x1+2r? Wyznacz rozwiązania tego równania.
Dla łatwiejszego zapisu niech \(x_1=a, \,\,\, x_2=a+r,\,\,\ x_3=a+2r\). Skoro są to pierwiastki tego równania, to
\(x^3 - 9x^2 +26x +m \equiv (x-a)(x-a-r)(x-a-2r)=\\=x^3-(3r+3a)x^2+(2r^2+6ar+3a^2)x-(2ar^2+3a^2r+a^3)\)
Porównując współczynniki, otrzymujemy
\(\begin{cases} 3r+3a=9\\2r^2+6ar+3a^2=26\\m=-2ar^2-3a^2r-a^3\end{cases}\)
Rozwiązując układ dwóch pierwszych równań \(\begin{cases} 3r+3a=9\\2r^2+6ar+3a^2=26\end{cases}\) otrzymujemy \(\begin{cases} a=2\\r=1\end{cases}\) lub \(\begin{cases} a=4\\r=-1\end{cases}\)

Wstawiając te wartości do wzoru na m, dostajemy
  • Odp.: \(m=-24\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe z parametrem

Post autor: panb »

mahidevran pisze:2. Wykaż ze dla każdej wartości parametru m (meR) równania \(x^3 + 2x + m^2x=2m^2 + 2x^2 +4\) ma tylko jedno rozwiązanie.
\(x^3 + 2x + m^2x=2m^2 + 2x^2 +4 \iff x(x^2+m^2+2)=2(x^2+m^2+2) \iff (x-2)(x^2+m^2+2)=0\)
\(x^2+m^2+2>0\), więc równanie \((x-2)(x^2+m^2+2)=0\) ma tylko jedno rozwiązanie \(x=2\).
Zatem dla każdej wartości parametru m (\(m\in \rr\)) równanie \(x^3 + 2x + m^2x=2m^2 + 2x^2 +4\) ma tylko jedno rozwiązanie. c.n.d.
ODPOWIEDZ