WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA I WYRAŻENIA WYMIERNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA I WYRAŻENIA WYMIERNE

Post autor: mtworek98 »

Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba \(k(k+1)(k+9)(k^2+1)\) jest podzielna przez 5.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA I WYRAŻENIA WYMIERNE

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba \(k(k+1)(k+9)(k^2+1)\) jest podzielna przez 5.

\(k(k+1)(k+9)(k^2+1)=(k^2+k)(k^3+k+9k^2+9)=k^5+k^3+9k^4+9k^2+k^4+k^2+9k^3+9k=\\
=k^5+9k+10(k^4+k^3+k^2+k)=W\)


\(k^5+ 9k=k(k^4+9)=k(k^4+4+5)=k(k^4-5k^2+5+4+5k^2)=k(k^4-5k^2+4+5(k^2+1))=\\
=k((k^2-4)(k^2-1)+5(k^2+1)=\\=k(k-2)(k+2)(k-1)(k+1)+5k(k^2+1)=(k-2)(k-1)k(k+1)(k+2)+5k(k^2+1)\)


\(W=(k-2)(k-1)k(k+1)(k+2)+5k(k^2+1)+10(k^4+k^3+k^2+k)\)
jest podzielne przez 5, bo:
pierwszy składnik to iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych (wśród nich musi być liczba podzielna przez 5)
drugi składnik jest podzielny przez 5
trzeci jest podzielny przez 10, więc również jest podzielny przez 5
suma trzech wyrażeń podzielnych przez 5 jest wyrażeniem podzielnym przez 5
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ