WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA I WYRAŻENIA WYMIERNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA I WYRAŻENIA WYMIERNE

Post autor: mtworek98 »

Rozwiąż równanie.

||2x-4|-5|=8
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(||2x-4|-5|=8\\|2x-4|-5=8\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;|2x-4|-5=-8\\|2x-4|=13\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;|2x-4|=-3---sprzeczność\)
\(2x-4=13\;\;\;\;lub\;\;\;\;2x-4=-13\\2x=17\;\;\;\;\;lub\;\;\;2x=-9\\x_1=8,5\;\;\;lub\;\;\;x_2=-4,5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ