Jedna nierówność wymierna z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janek882
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2016, 17:28
Płeć:

Jedna nierówność wymierna z wartością bezwzględną

Post autor: janek882 »

Witam

Jako że wasze zacne forum nie szanuje zdjęć, to muszę to przepisać, mam nadzieje że zrozumiecie.

\(\left|\frac{x+1}{x-2} \right| \le 1\).

Dziękuję temu, kto to ogarnie. Wiem, że jest to łatwe, ale po 3 podejściach się poddaję.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Poprawię ci zapis, bo widzę, że próbowałeś walczyć z LaTeX'em.

Kod: Zaznacz cały

[tex] \frac{|x+1|}{|x-2|} |\le 1[/tex]
Daje to taki rezultat: \(\frac{|x+1|}{|x-2|} \le 1\)

ROZWIĄZANIE
Nierówność ma sens dla \(x\in \rr \bez \left\{ 2\right\}\). Wtedy:
  • \(\frac{|x+1|}{|x-2|} \le 1 \iff \begin{vmatrix} \frac{x+1}{x-2} \end{vmatrix}\le 1 \iff -1\le \frac{x+1}{x-2} \le 1\)
Należy rozwiązać UKŁAD NIERÓWNOŚCI:
\[\begin{cases} \frac{x+1}{x-2}\ge -1\\ \frac{x+1}{x-2}\le 1\end{cases}\]

Dasz radę?
Pamiętaj o wyrzuceniu dwójki ze zbioru rozwiązań, jeśli się tam zaplącze! :)
  • Odp.: \(x\in (-\infty,\frac{1}{2}] \iff x\le \frac{1}{2}\)
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Re: Jedna nierówność wymierna z wartością bezwzględną

Post autor: kelly128 »

janek882 pisze:


\(\left|\frac{x+1}{x-2} \right| \le 1\).

\(-1 \le \frac{x+1}{x-2} \le 1 \\ \frac{x+1}{x-2} \le 1 \quad \wedge \quad \frac{x+1}{x-2} \ge -1 \\
\frac{x+1}{x-2}- \frac{x-2}{x-2} \le 0 \quad \wedge \quad \frac{x+1}{x-2}+ \frac{x-2}{x-2} \ge 0 \\ \frac{3}{x-2} \le 0 \quad \quad \wedge \quad \quad \frac{2x-1}{x-2} \ge 0 \\ 3(x-2) \le 0 \quad \wedge \quad (2x-1)(x-2) \ge 0 \\ x \in (- \infty ,2) \quad \wedge \quad x \in (- \infty, \frac{1}{2} > \cup (2,+ \infty) \\ x \in (- \infty, \frac{1}{2} >\)
x\(\in \rr \bez \left\{ 2 \right\}\)
janek882
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2016, 17:28
Płeć:

Post autor: janek882 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już ogarniam, zablokował mi się umysł ale już wiem jak to robić.
ODPOWIEDZ