Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: angela128 »

\(|ctgx| \ge 1\) \(x \in <- \frac{3}{2} \pi ; \frac{3}{2} \pi>\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: eresh »

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (14.46 KiB) Przejrzano 1956 razy
\(x\in [-\frac{\pi}{4}+k\pi, k\pi)\cup (0,\frac{\pi}{4}+k\pi], k\in\mathbb{C}\)
w naszym przypadku:
\(x\in [-\frac{-5\pi}{4}, -\pi)\cup (-\pi, -\frac{3\pi}{4}]\cup [-\frac{\pi}{4},0)\cup (0,\frac{\pi}{4}]\cup [\frac{3\pi}{4},\pi)\cup (\pi, \frac{5\pi}{4}]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Post autor: angela128 »

Niestety takie rozwiązanie nic mi nie mówi
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

angela128 pisze:Niestety takie rozwiązanie nic mi nie mówi
przykro mi :mrgreen:
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: kelly128 »

Na rysunku powyżej są dwa wykresy:
y=|ctgx| oraz prosta pozioma y=1.
Rozwiązaniem nierówności są przedziały, w których wartości |ctgx| znajdują się powyżej prostej poziomej, łącznie z punktami wspólnymi.
ODPOWIEDZ