1) Rozwiąż równanie \(4sin^2x=1\) gdzie \(x \in <0,2 \pi>\)
\(sin^2x= \frac{1}{4}\)
\(sinx= \frac{1}{2} \So \frac{ \pi }{6} +2k \pi\)
lub
\(sinx= -\frac{1}{2} \So -\frac{ \pi }{6} +2k \pi\)
i dalej nie wiem jak
równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(sinx= \frac{1}{2}\\to\\x= \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;lub\;\;\;x=(\pi- \frac{\pi}{6})+2k\pi\;\;czyli\;\;x= \frac{5\pi}{6}+2k\pi\)
\(x= \frac{\pi}{6}\;\;\;lub\;\;\;x= \frac{5\pi}{6}\)
\(sinx=- \frac{1}{2}\\to\\x=- \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;lub\;\;\;\;x=(\pi-(- \frac{\pi}{6}))+2k\pi= \frac{7\pi}{6}+2k\pi\)
\(x=2\pi- \frac{\pi}{6}=1\frac{5}{6}\pi\;(gdy\;k=1)\;\;\;\;lub\;\;\;\;x= \frac{7\pi}{6}\;\;(gdy\;k=0)\)
Odp.
\(x\in \left\{ \frac{\pi}{6}; \frac{5\pi}{6}; \frac{7\pi}{6};1 \frac{5}{6}\pi \right\}\)
Równanie \(sin\alpha=0,5\) ma dwa rozwiązania:
\(\alpha=30^o+360 k\\lub\\\alpha=(180^o-30^o)+360k=150^o+k \cdot 360^0\)
Narysuj wykres y=sinx i prostą poziomą y=0,5 i zobaczysz jak układają się punkty wspólne obu wykresów...
Podobne spostrzeżenia otrzymasz po narysowaniu prostej y=-0,5...
\(x= \frac{\pi}{6}\;\;\;lub\;\;\;x= \frac{5\pi}{6}\)
\(sinx=- \frac{1}{2}\\to\\x=- \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;lub\;\;\;\;x=(\pi-(- \frac{\pi}{6}))+2k\pi= \frac{7\pi}{6}+2k\pi\)
\(x=2\pi- \frac{\pi}{6}=1\frac{5}{6}\pi\;(gdy\;k=1)\;\;\;\;lub\;\;\;\;x= \frac{7\pi}{6}\;\;(gdy\;k=0)\)
Odp.
\(x\in \left\{ \frac{\pi}{6}; \frac{5\pi}{6}; \frac{7\pi}{6};1 \frac{5}{6}\pi \right\}\)
Równanie \(sin\alpha=0,5\) ma dwa rozwiązania:
\(\alpha=30^o+360 k\\lub\\\alpha=(180^o-30^o)+360k=150^o+k \cdot 360^0\)
Narysuj wykres y=sinx i prostą poziomą y=0,5 i zobaczysz jak układają się punkty wspólne obu wykresów...
Podobne spostrzeżenia otrzymasz po narysowaniu prostej y=-0,5...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.