Równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(cos\alpha=\frac{ \sqrt{3} }{2}\\to\\\alpha= \frac{\pi}{6}+2k\pi\\lub\\\alpha=- \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;\;i\;\;\;\;k\in C\)
Stąd równania:
\(2x- \frac{\pi}{3}= \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;2x- \frac{\pi}{3}=- \frac{\pi}{6}+2k\pi\)
Obliczasz x i podstawiając za k liczby całkowite ustalasz te wyniki ,które mieszczą się w podanym przedziale.
\(2x= \frac{\pi}{3}+ \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;2x= \frac{\pi}{3}- \frac{\pi}{6}+2k\pi\\
2x= \frac{3\pi}{6}+2k\pi= \frac{\pi }{2}+2k\pi\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;2x= \frac{\pi}{6}+2k\pi\)
Dzieląc przez 2 masz wzory na x
\(x= \frac{\pi}{4}+k\pi\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;x= \frac{\pi}{12}+k\pi\)
\(x\in \left\{ -1 \frac{3}{4}\pi;- \frac{3}{4}\pi; \frac{\pi}{4} ;1\frac{1}{4}\pi;-1 \frac{11}{12}\pi;- \frac{11}{12}\pi; \frac{\pi}{12};1 \frac{1}{12}\pi \right\}\)
Widzę tam po lewej stronie równania \((2x- \frac{ \sqrt{\pi} }{3})\)???
Moje rozwiązanie nie uwzględnia tego pierwiastka z pi,tylko samo pi...
Sprawdź,czy Twój zapis jest ok...
Stąd równania:
\(2x- \frac{\pi}{3}= \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;2x- \frac{\pi}{3}=- \frac{\pi}{6}+2k\pi\)
Obliczasz x i podstawiając za k liczby całkowite ustalasz te wyniki ,które mieszczą się w podanym przedziale.
\(2x= \frac{\pi}{3}+ \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;2x= \frac{\pi}{3}- \frac{\pi}{6}+2k\pi\\
2x= \frac{3\pi}{6}+2k\pi= \frac{\pi }{2}+2k\pi\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;2x= \frac{\pi}{6}+2k\pi\)
Dzieląc przez 2 masz wzory na x
\(x= \frac{\pi}{4}+k\pi\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;x= \frac{\pi}{12}+k\pi\)
\(x\in \left\{ -1 \frac{3}{4}\pi;- \frac{3}{4}\pi; \frac{\pi}{4} ;1\frac{1}{4}\pi;-1 \frac{11}{12}\pi;- \frac{11}{12}\pi; \frac{\pi}{12};1 \frac{1}{12}\pi \right\}\)
Widzę tam po lewej stronie równania \((2x- \frac{ \sqrt{\pi} }{3})\)???
Moje rozwiązanie nie uwzględnia tego pierwiastka z pi,tylko samo pi...
Sprawdź,czy Twój zapis jest ok...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Zasada, jak z lewej tak z prawej prowadzi do równania:
\(\cos \left( 2x- \frac{\sqrt\pi}{3} \right)=\cos \frac{\pi}{6}\\
2x- \frac{\sqrt\pi}{3}= \frac{\pi}{6} +2k\pi \,\,\vee \,\,2x- \frac{\sqrt\pi}{3}=- \frac{\pi}{6}+2k\pi \\
2x= \frac{\pi}{6}+\frac{\sqrt\pi}{3}+2k\pi \,\, \vee \,\,2x=-\frac{\pi}{6}+\frac{\sqrt\pi}{3}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{12}+\frac{\sqrt\pi}{6}+k\pi \,\, \vee \,\, x=-\frac{\pi}{12}+\frac{\sqrt\pi}{6}+k\pi\)
Twoje zadanie (wcale niełatwe i do tego niewdzięczne) to zbadać dla jakich \(k\in\zz\) tak wyliczone iksy mieszczą się w zadanym przedziale (mi wyszło 8 sztuk).
\(\cos \left( 2x- \frac{\sqrt\pi}{3} \right)=\cos \frac{\pi}{6}\\
2x- \frac{\sqrt\pi}{3}= \frac{\pi}{6} +2k\pi \,\,\vee \,\,2x- \frac{\sqrt\pi}{3}=- \frac{\pi}{6}+2k\pi \\
2x= \frac{\pi}{6}+\frac{\sqrt\pi}{3}+2k\pi \,\, \vee \,\,2x=-\frac{\pi}{6}+\frac{\sqrt\pi}{3}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{12}+\frac{\sqrt\pi}{6}+k\pi \,\, \vee \,\, x=-\frac{\pi}{12}+\frac{\sqrt\pi}{6}+k\pi\)
Twoje zadanie (wcale niełatwe i do tego niewdzięczne) to zbadać dla jakich \(k\in\zz\) tak wyliczone iksy mieszczą się w zadanym przedziale (mi wyszło 8 sztuk).
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re:
Ja nie wierzę w ten \(\sqrt{\pi}\)panb pisze:Nie poprawiłaś tego \(\sqrt\pi\)?!! Niewybaczalne!
Przecież to jest szkoła średnia,a nie studia...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.