rozwiąż równanie |x^2-4|+|x^2-1| =4x+1
proszę o pomoc
rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie
1. \(x\in (-\infty, -2]\cup [2,\infty)\)
\(x^2-4+x^2-1=4x+1\\
2x^2-4x-6=0\\
x=3\\
x=-1\notin (-\infty, -2]\cup [2,\infty)\)
2. \(x\in (-2,-1]\cup [1,2)\)
\(-x^2+4+x^2-1=4x+1\\
-4x=-2\\
x=0,5\notin (-2,-1]\cup [1,2)\)
3. \(x\in (-1,1)\)
\(-x^2+4-x^2+1=4x+1\\
-2x^2-4x+4=0\\
x^2+2x-2=0\\
x=\frac{-2-2\sqrt{3}}{2}=-1-\sqrt{3}\notin (-1,1)\\
x=-1+\sqrt{3}\)
\(x\in \{-1+\sqrt{3},3\}\)
\(x^2-4+x^2-1=4x+1\\
2x^2-4x-6=0\\
x=3\\
x=-1\notin (-\infty, -2]\cup [2,\infty)\)
2. \(x\in (-2,-1]\cup [1,2)\)
\(-x^2+4+x^2-1=4x+1\\
-4x=-2\\
x=0,5\notin (-2,-1]\cup [1,2)\)
3. \(x\in (-1,1)\)
\(-x^2+4-x^2+1=4x+1\\
-2x^2-4x+4=0\\
x^2+2x-2=0\\
x=\frac{-2-2\sqrt{3}}{2}=-1-\sqrt{3}\notin (-1,1)\\
x=-1+\sqrt{3}\)
\(x\in \{-1+\sqrt{3},3\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
A dlaczego takie przedziały wybieramy?
Rozumiem że dla \(x^2-4 \ge 0\) mamy \(x \in (- \infty ,-2> \cup <2,+ \infty )\), dla \(x^2-4 < 0\) mamy\(x \in (-2,2)\)
dla \(x^2-1 \ge 0\) mamy \(x \in (- \infty ,-1> \cup <1,+ \infty )\) no i dla \(x^2-1< 0\) mamy \(x \in (-1,1)\)
więc dlaczego akurat dla 1, 2, 3 tak wyglądają te przedziały?
Rozumiem że dla \(x^2-4 \ge 0\) mamy \(x \in (- \infty ,-2> \cup <2,+ \infty )\), dla \(x^2-4 < 0\) mamy\(x \in (-2,2)\)
dla \(x^2-1 \ge 0\) mamy \(x \in (- \infty ,-1> \cup <1,+ \infty )\) no i dla \(x^2-1< 0\) mamy \(x \in (-1,1)\)
więc dlaczego akurat dla 1, 2, 3 tak wyglądają te przedziały?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
dla \(x\in (-\infty, -2]\) \(x^2-4\geq 0\) i \(x^2-1>0\)
dla \(x\in (-2,-1]\) \(x^2-4< 0\) i \(x^2-1\geq 0\)
dla \(x\in (-1,1)\) \(x^2-4< 0\) i \(x^2-\leq 0\)
dla \(x\in [1,2)\) \(x^2-4< 0\) i \(x^2-1\geq 0\)
dla \(x\in (2,\infty)\) \(x^2-4> 0\) i \(x^2-1>0\)
dlatego wybieramy takie przedziały
dla \(x\in (-2,-1]\) \(x^2-4< 0\) i \(x^2-1\geq 0\)
dla \(x\in (-1,1)\) \(x^2-4< 0\) i \(x^2-\leq 0\)
dla \(x\in [1,2)\) \(x^2-4< 0\) i \(x^2-1\geq 0\)
dla \(x\in (2,\infty)\) \(x^2-4> 0\) i \(x^2-1>0\)
dlatego wybieramy takie przedziały
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę