a) \(|7-x|+|x-1| \le x+14\)
b) \(|2-x|-|6-x|>x -3\)
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś oprócz rozwiązania mógł wytłumaczyć czemu tak zrobił
Wartość bezwzględna / nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wartość bezwzględna / nierówności
\(|7-x|+|x-1| \le x+14\)Aria pisze:a) \(|7-x|+|x-1| \le x+14\)
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś oprócz rozwiązania mógł wytłumaczyć czemu tak zrobił
rozważ 3 przypadki:
1)\(x<1\)
2)\(1 \le x<7\)
3)\(x \ge 7\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
Definiujesz wartości bezwzględne:
\(|7-x|= \begin{cases} 7-x\;\;\;dla\;\;x<7\\x-7\;\;\;dla\;\;\;x\ge 7\end{cases}\)
\(|x-1|= \begin{cases} -x+1\;\;\;dla\;\;x<1\\x-1\;\;\;dla\;\;x\ge 1\end{cases}\)
Rozwiązujesz nierówność w przedziałach:
\((- \infty ;1); <1;7);<7;+ \infty )\)
\(I\\x\in (- \infty ;1)\\7-x-x+1\le x+14\\-3x\le 6\\x\ge -2\\x\in <-2;1)\)
\(II\\x\in <1;7)\\7-x+x-1\le x+14\\x\ge-8\\x\in <1;7)\)
\(III\\x\in <7;+ \infty )\\x-7+x-1\le x+14\\x\le 22\\x\in <7;22>\)
Tworzysz sumę otrzymanych zbiorów rozwiązań:
\(x\in <-2;22>\)
Definiujesz wartości bezwzględne:
\(|7-x|= \begin{cases} 7-x\;\;\;dla\;\;x<7\\x-7\;\;\;dla\;\;\;x\ge 7\end{cases}\)
\(|x-1|= \begin{cases} -x+1\;\;\;dla\;\;x<1\\x-1\;\;\;dla\;\;x\ge 1\end{cases}\)
Rozwiązujesz nierówność w przedziałach:
\((- \infty ;1); <1;7);<7;+ \infty )\)
\(I\\x\in (- \infty ;1)\\7-x-x+1\le x+14\\-3x\le 6\\x\ge -2\\x\in <-2;1)\)
\(II\\x\in <1;7)\\7-x+x-1\le x+14\\x\ge-8\\x\in <1;7)\)
\(III\\x\in <7;+ \infty )\\x-7+x-1\le x+14\\x\le 22\\x\in <7;22>\)
Tworzysz sumę otrzymanych zbiorów rozwiązań:
\(x\in <-2;22>\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: Wartość bezwzględna / nierówności
A czemu w pierwszym przypadku jest -x + 1 skoro ujemny mam cały moduł i powinno buc x- 1
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
b)
\(|2-x|-|6-x|>x-3\\
|2-x|= \begin{cases}2-x\;\;\;dla\;\;x<2\\x-2\;\;\;dla\;\;x \ge 2 \end{cases}\\
|6-x|= \begin{cases} 6-x\;\;\;\;dla\;\;\;x<6\\x-6\;\;\;\;dla\;\;\;x \ge 6 \end{cases}\)
\(I\\x\in (- \infty ;2)\\(2-x)-(6-x)>x-3\\-x>1\\x<-1\\x\in (- \infty ;-1)\)
\(II\\x\in <2;6)\\(x-2)-(6-x)>x-3\\x>5\\x\in (5;6)\)
\(III\\x\in <6;+ \infty )\\x-2-(x-6)>x-3\\x-2-x+6-x>-3 \\-x>-7\\x<7\\x\in <6;7)\)
Zbiór rozwiązań jest sumą otrzymanych przedziałów:
\(x\in (- \infty ;-1) \cup (5;7)\)
\(|2-x|-|6-x|>x-3\\
|2-x|= \begin{cases}2-x\;\;\;dla\;\;x<2\\x-2\;\;\;dla\;\;x \ge 2 \end{cases}\\
|6-x|= \begin{cases} 6-x\;\;\;\;dla\;\;\;x<6\\x-6\;\;\;\;dla\;\;\;x \ge 6 \end{cases}\)
\(I\\x\in (- \infty ;2)\\(2-x)-(6-x)>x-3\\-x>1\\x<-1\\x\in (- \infty ;-1)\)
\(II\\x\in <2;6)\\(x-2)-(6-x)>x-3\\x>5\\x\in (5;6)\)
\(III\\x\in <6;+ \infty )\\x-2-(x-6)>x-3\\x-2-x+6-x>-3 \\-x>-7\\x<7\\x\in <6;7)\)
Zbiór rozwiązań jest sumą otrzymanych przedziałów:
\(x\in (- \infty ;-1) \cup (5;7)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wartość bezwzględna / nierówności
Liczba przeciwna dla (x-1) to (-x+1)Aria pisze:A czemu w pierwszym przypadku jest -x + 1 skoro ujemny mam cały moduł i powinno buc x- 1
Moduł liczby ujemnej jest równy jej liczbie przeciwnej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.