Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aria
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 gru 2016, 14:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: Aria »

Ja ogólnie rozwiązuje je ze sobie dziele na przedziały i rozwiązuje jednak w tym mam problem;
\(|x +2| + |x^2 -4| + |x^2 + 2x| = 0\)
Byłabym bardzo wdzięczna jeśli by ktoś to rozwiązał i wytłumaczył :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(|x +2| + |x^2 -4| + |x^2 + 2x| = 0\)
\(|x +2| + |x +2| \cdot |x -2| + |x |\cdot |x +2| = 0\)
\(|x +2| \left(1+|x-2|+|x |\right) = 0\)
\(|x+2|=0\ \vee \ |x+2|=-|x|-1\)
\(x=-2\\)
Aria
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 gru 2016, 14:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: Aria »

A nie da się tego inaczej rozwiązać?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Oczywiście, że można - 100 razy trudniejszą metodą.
Może sama wymyśl jakiś (twoim zdaniem) łatwy sposób i się nim z nami podziel. Nie zwlekaj!!
ODPOWIEDZ