Wykaż
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Przekształcamy równoważnie:
\(a^2+b^2 \ge 2ac+2bc-2c^2\)
\(a^2-2ac+c^2+b^2-2bc+c^2 \ge 0\)
\((a-c)^2+(b-c)^2 \ge 0\)
Ponieważ otrzymana nierówność jest zawsze prawdziwa, a przekształcenia były równoważne, to wyjściowa nierówność także jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste \(a, \ b, \ c\).
\(a^2+b^2 \ge 2ac+2bc-2c^2\)
\(a^2-2ac+c^2+b^2-2bc+c^2 \ge 0\)
\((a-c)^2+(b-c)^2 \ge 0\)
Ponieważ otrzymana nierówność jest zawsze prawdziwa, a przekształcenia były równoważne, to wyjściowa nierówność także jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste \(a, \ b, \ c\).
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.