Wzory VIETA i geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matfiz222
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 gru 2016, 16:01
Płeć:

Wzory VIETA i geometria

Post autor: matfiz222 »

Witam proszę o pomoc w takich zadankach :)

Dla jakich wartości rzeczywistego parametru p równanie (p-1)x^2 - (p+1)x -1=0 ma 2 pierwiastki tego samego znaku odległe co najwyżej o 1?

Wykresy funkcji f(x)= (m-1)x+1 i g(x)= (m/m-1)x +b są prostymi prostopadłymi, a pole trójkąta ograniczonego wykresami tych funkcji i osią OX jest równe polu ograniczonego tymi wykresami i osią OY. Wyznaczyć wzory funkcji f i g i obliczyć pole rozważanych trójkątów. Sporządzić rysunek.

Punkt D dzieli bok AB trójkąta równobocznego ABC w stosunku 2:1. Wyznaczyć stosunek długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt ADC do długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt DBC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wzory VIETA i geometria

Post autor: radagast »

matfiz222 pisze: Punkt D dzieli bok AB trójkąta równobocznego ABC w stosunku 2:1. Wyznaczyć stosunek długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt ADC do długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt DBC.
masz do tego odpowiedź ?
Wyszło mi \(\frac{11}{9}\) ale rachunki dość podłe mogłam się pomylić. Chcę potwierdzenia .
ODPOWIEDZ