Oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Oblicz

Post autor: 19xyzxyz19 »

Oblicz x, jeśli \(\log_ \frac{1}{2}|x-3|=-4\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(|x-3|=( \frac{1}{2})^{-4}\\
|x-3|=2^4\\|x-3|=16\\x-3=-16\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\;x-3=16\\x=-13\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;x=19\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ