Rozwiąż równania i nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BladyWZ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2016, 14:33
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Rozwiąż równania i nierówności

Post autor: BladyWZ »

1.Rozwiąż równania.
a). \(\pi^2 x^2-3\pi x-4 =0\)
b). \(0,01x^2+0,2x-0,21=0\)

2.Rozwiąż nierówności.
a). \(x(x-2)>2(x-2)\)
b). \((x-2)(x+2)<3x\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równania i nierówności

Post autor: radagast »

BladyWZ pisze:1.Rozwiąż równania.
a). \(\pi^2 x^2-3\pi x-4 =0\)
\(\Delta =9\pi^2+16\pi^2=25\pi^2,\ \ \ \sqrt{ \Delta } =5\pi\)
\(x_1= \frac{3\pi-5\pi}{2\pi^2}=\frac{-2\pi}{2\pi^2}=- \frac{1}{\pi} ,\\
x_2= \frac{3\pi+5\pi}{2\pi^2}=\frac{8\pi}{2\pi^2}=\frac{4}{\pi}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równania i nierówności

Post autor: radagast »

BladyWZ pisze: 2.Rozwiąż nierówności.
a). \(x(x-2)>2(x-2)\)
\(x(x-2)>2(x-2)\)
\(x(x-2)-2(x-2)>0\)
\((x-2)(x-2)>0\)
\((x-2)^2>0\)
\(x \neq 2\)
można też graficznie:
lewa strona (\(y=x(x-2)\)) na czerwono
prawa strona (\(y=x(x-2)\)) na zielono
ScreenHunter_1697.jpg
ScreenHunter_1697.jpg (16.87 KiB) Przejrzano 1872 razy
no i widać , ze czerwone nad zielonym z wyjątkiem dwójki.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(\pi^2x^2-3\pi x-4=0\\\Delta=9\pi^2+16\pi^2=25\pi^2\\ \sqrt{\Delta}=5\pi\\x_1= \frac{3\pi-5\pi}{2\pi^2}= \frac{-2\pi}{2\pi^2}= \frac{-1}{\pi}\\x_2= \frac{3\pi+5\pi}{2\pi^2}= \frac{8\pi}{2\pi^2}= \frac{4}{\pi}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
b)
\(x^2+20x-21=0\\\Delta=400+84=484\\ \sqrt{\Delta}=22\\x_1= \frac{-20-22}{2}=-21\\x_2= \frac{-20+22}{2}=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
b)
\((x-2)(x+2)<3x\\x^2-4<3x\\x^2-3x-4<0\\\Delta=9+16=25\\ \sqrt{\Delta}=5\\x_1= \frac{3-5}{2}=-1//x_2= \frac{3+5}{2}=4\\x\in(-1;4)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ