Zilustruj zbiór punktów na płaszczyźnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Zilustruj zbiór punktów na płaszczyźnie

Post autor: bumbek »

Zilustruj zbiór punktów na płaszczyźnie : \(x^{2} - 2xy + y^{2} - y + x = 0\)

Czy ktoś może to rozpisać dokładnie? Bo nie wiem kompletnie jak to przekształcić i jak narysować to w układzie współrzędnych.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zilustruj zbiór punktów na płaszczyźnie

Post autor: radagast »

bumbek pisze:Zilustruj zbiór punktów na płaszczyźnie : \(x^{2} - 2xy + y^{2} - y + x = 0\)

Czy ktoś może to rozpisać dokładnie? Bo nie wiem kompletnie jak to przekształcić i jak narysować to w układzie współrzędnych.
\(x^{2} - 2xy + y^{2} - y + x = 0\)
\(x -y= \left( x-y\right) ^2\)
\(x-y=0\ \vee \ 1=x-y\)
\(y=x\ \vee y=x-1\)
no to to jest para prostych równoległych.
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: bumbek »

Ach, głupi ja :D Dzięki.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Radagast ma błąd w znaku:
\(x^2-2xy+y^2+x-y=0\\(x-y)^2+(x-y)=0\\(x-y)(x-y+1)=0\\x-y=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x-y+1=0\\y=x\;\;\;\;lub\;\;y=x+1\)

Wykresem są dwie proste równoległe.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ