wielomian z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
wielomian z parametrem
Dany jest wielomian \(W(x)=2x^3 +(m-2)x^2 + (8-m)x -8\) gdzie parametr m jest liczbą całkowitą. Wyznacz wszystkie wartości parametru, dla których dany wielomian ma trzy różne pierwiastki x1, x2,x3 spełniające warunek: \(\frac{x_1 * x_2 * x_3}{x_1 + x_2 + x_3} > \frac{1}{2}\)
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
\(W(x)=2x^3 +(m-2)x^2 + (8-m)x -8 = 2x^3 + mx^2 - 2x^2 + 8x - mx - 8 =\)
\(= (2x^3 - 2x^2) + (mx^2 - mx) + (8x - = 2x^2(x - 1) + mx(x - 1) + 8(x - 1) =\)
\(= (x - 1)(2x^2 + mx + 8 )\)
Czyli na pewno jednym z pierwiastków jest \(x = 1\), reszta już prosta, czyli dodatnia delta oraz wzory Viete'a wymnożone przez jeden.
\(= (2x^3 - 2x^2) + (mx^2 - mx) + (8x - = 2x^2(x - 1) + mx(x - 1) + 8(x - 1) =\)
\(= (x - 1)(2x^2 + mx + 8 )\)
Czyli na pewno jednym z pierwiastków jest \(x = 1\), reszta już prosta, czyli dodatnia delta oraz wzory Viete'a wymnożone przez jeden.
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 04 kwie 2017, 15:31
- Płeć: