Równanie z logarytmami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Andriejjjj
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2014, 00:08
Podziękowania: 38 razy
Płeć:

Równanie z logarytmami

Post autor: Andriejjjj »

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, bo nie wiem co dalej.

Treść zadania:
Wykaż, że nie istnieje liczba x spełniająca równanie: \(\log x + 2\log (x+1) = \log 0,01\)

Ja zrobiłem tyle: wyznaczyłem dziedzinę \(x \in (0, + \infty )\) i następnie rozpisałem \(\log x(x+1)^2= \log 0,01\). Jednak nie wiem, co dalej. Proszę o dalsze rozwiązanie i wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

ale to nieprawda - istnieje taka liczba, bo równanie \(x(x+1)^2=0,01\) ma rozwiązanie dodatnie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Andriejjjj
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2014, 00:08
Podziękowania: 38 razy
Płeć:

Post autor: Andriejjjj »

Wiem, że powinno wyjść z tego równania -2, ale trzeba je odrzucić, bo -2 nie należy do dziedziny. Tylko nie umiem obliczyć tego tak, by to -2 wyszło.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

ale \(-2\) nie jest rozwiązaniem tego równania
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Andriejjjj
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 25 maja 2014, 00:08
Podziękowania: 38 razy
Płeć:

Post autor: Andriejjjj »

Hmm... Czyżby błąd w odpowiedziach? Może i tak, ale w takim razie mogłabyś to dalej obliczyć?
pash
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 wrz 2015, 11:48
Podziękowania: 3 razy

Re: Równanie z logarytmami

Post autor: pash »

logx+2log(x+1)=log0,01

czy to zadanie nie powinno wglądać tak:

x(x+1)^2=0,01 ? i jak to rozwiązać ?
ODPOWIEDZ