RÓWNANIA - jak je wyliczyć?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zbyszko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 22 lis 2008, 01:36

RÓWNANIA - jak je wyliczyć?

Post autor: Zbyszko »

Mam problem z rozwiązaniem równań proszę o pomoc.

a) 2x – x2 = 0 ; b) 1/4x2 – 4x – 1 = 0 ; c) -3x2 – 2x – 7 = 0


d) x – 3x2 = 0 ; e) -2x2 + 3x – 7 = 0 ; f) 1/2x2 –5x + 3 = 0


znam odpowiedzi ale jak to liczyć?
A) x=0 lub x=2 B) x=8-2Ö17 lub 8+2Ö17 C) równanie sprzeczne D) x=0 lub x=1/3
E) równanie sprzeczne F) x = 5 - Ö19 lub x = 5 + Ö19
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

a) x przed nawias
b) delta pozniej x1 i x2
c) delta < 0, brak rozwiązań / sprzeczne
d) x przed nawias
e) delta < 0
f) delta, pozniej x1 i x2
Zbyszko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 22 lis 2008, 01:36

Post autor: Zbyszko »

DZIĘKUJĘ!!! wyliczyłem
ODPOWIEDZ