Wartosc bezwzgledna w rownaniach i nierownosciach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
evilqueen666
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 gru 2008, 16:14

Wartosc bezwzgledna w rownaniach i nierownosciach

Post autor: evilqueen666 »

|x+3| + |x-1| = 10

Trzeba wziac pod uwage 4 przypadki i obliczyc wartosc x.
Prosze o pomoc !!
esperanto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 27 lis 2008, 15:36

:)

Post autor: esperanto »

Są 4 przypadki : x+3 > 0 , x+3<0 , x-1>0 i x-1<0

x+3=0 x-1=0
x=-3 x=1


1. x < -3
-(x+3) -(x-1) =10
-2x=12
x=-6

2.\(-3\leq x <1\)
x+3 -x + 1=10
4\(\neq\)10

3. \(1\leq x\)

x+3+x-1=10
2x=8
x=4

ODP: x=-6 lub x=4
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Post autor: WalnietyDesko »

Albo po prostu sprawdzić to przedziałami. \(D _{1} =(\infty,-3)\)\(D _{2} =<-3,1>\) \(D _{3} =(1,\infty)\)
Narysuj sobie wykres będzie łatwiej.
ODPOWIEDZ