rownanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dariass12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 02 wrz 2014, 22:18
Podziękowania: 107 razy
Płeć:

rownanie

Post autor: dariass12 »

zad1
Ile par liczb spełnia równanie \(x^4+y^4+|x^2+3y+2|=2x^2y^2\)

zad 2
wskaż zbiór wszystkich wartości parametru m dla których nierówność \(|x-1|+|x+2|<m\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rownanie

Post autor: eresh »

dariass12 pisze:
zad 2
wskaz zbior wszystkivh wartosci parametru m dla ktorych nierownosc |x-1|+|x+2|<m
popraw treść ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rownanie

Post autor: eresh »

dariass12 pisze:zad1
Ile par liczb spelnia rownanie x^4+y^4+|x^2+3y+2|=2x^2y^2

\(x^4-2x^2y^2+y^4=-|x^2+3y+2|\\
(x^2-y^2)^2=-|x^2+3y+2|\)

po prawej stronie mamy wyrażenie niedodatnie, po lewej - nieujemne
równość będzie zachodzi tylko wtedy gdy obie strony będą równe zero

\(\begin{cases}(x^2-y^2)^2=0\\ -|x^2+3y+2|=0\end{cases}\\
\begin{cases}x^2-y^2=0\\ x^2+3y+2=0\end{cases}\\
\begin{cases}(x-y)(x+y)=0\\ x^2+3y+2=0\end{cases}\\
\begin{cases}x=y\;\; \vee \;\;\;x=-y\\ x^2+3y+2=0\end{cases}\\
\begin{cases}x=y\\ x^2+3x+2=0\end{cases}\;\;\; \vee \;\;\;\begin{cases}x=-y\\ x^2-3x+2=0\end{cases}\\
\begin{cases}x=y\\ x=-1\;\; \vee x=-2\end{cases}\;\;\; \vee \;\;\;\begin{cases}x=-y\\ x=2\;\; \vee \;\;x=1\end{cases}\\
\begin{cases}x=-1\\y=-1\end{cases}\;\;\;\vee\;\;\;\begin{cases}x=-2\\y=-2\end{cases}\;\;\;\vee\;\;\;\begin{cases}x=2\\y=-2\end{cases}\;\;\;\vee\;\;\;\begin{cases}x=1\\y=-1\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: rownanie

Post autor: radagast »

dariass12 pisze:
zad 2
wskaż zbiór wszystkich wartości parametru m dla których nierówność \(|x-1|+|x+2|<m\)
zgaduję, ze to miało być:" (...) nie jest spełniona dla żadnej liczby rzeczywistej". I wtedy rozumowanie jest takie :
funkcja \(y=|x-1|+|x+2|\) ma wykres:
ScreenHunter_065.jpg
ScreenHunter_065.jpg (23.11 KiB) Przejrzano 4104 razy
czyli nierówność nie jest spełniona dla żadnej liczby rzeczywistej \(x\) dla \(m \le 3\)
sarac5
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2022, 00:57

Re: rownanie

Post autor: sarac5 »

dlaczego dla 3 te równanie nie ma rozwiązań?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: rownanie

Post autor: Jerry »

sarac5 pisze: 16 lis 2022, 00:59 dlaczego dla 3 te równanie nie ma rozwiązań?
Bo to jest ... nierówność?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ