Rozwiąż równania:
a)\(\sqrt{3x+4}+\sqrt{x-4}=2\sqrt{x}\)
b)\(\sqrt{15-x}+\sqrt{3-x}=6\)
c)\(\sqrt{3x+7}=2+\sqrt{x+1}\)
d)\(\sqrt{x+1}-\sqrt{9-x}=\sqrt{2x-12}\)
Niewiadoma pod znakiem pierwiastka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć:
Re: Niewiadoma pod znakiem pierwiastka
a)\(\sqrt{3x+4}+ \sqrt{x-4}=2 \sqrt{x} \ ()^2
\\3x+4+2\sqrt{3x+4} \cdot \sqrt{x-4}+x-4=4x
\\2\sqrt{3x+4} \cdot \sqrt{x-4}=0
\\\sqrt{3x+4} \cdot \sqrt{x-4}=0 \ ()^2
\\ (3x+4)(x-4)=0
\\x=- \frac{4}{3} \ \vee \ x=4\)
I jeszcze dziedzina:
\(3x+4 \ge 0 \ \wedge \ x-4 \ge 0 \ \wedge \ x \ge 0
\\x \ge - \frac{4}{3} \ \wedge \ x \ge 4 \ \wedge \ x \ge 0
\\x \ge 4\)
Więc tylko \(x=4\) jest rozwiązaniem.
Pozostałe przykłady niemal identycznie.
\\3x+4+2\sqrt{3x+4} \cdot \sqrt{x-4}+x-4=4x
\\2\sqrt{3x+4} \cdot \sqrt{x-4}=0
\\\sqrt{3x+4} \cdot \sqrt{x-4}=0 \ ()^2
\\ (3x+4)(x-4)=0
\\x=- \frac{4}{3} \ \vee \ x=4\)
I jeszcze dziedzina:
\(3x+4 \ge 0 \ \wedge \ x-4 \ge 0 \ \wedge \ x \ge 0
\\x \ge - \frac{4}{3} \ \wedge \ x \ge 4 \ \wedge \ x \ge 0
\\x \ge 4\)
Więc tylko \(x=4\) jest rozwiązaniem.
Pozostałe przykłady niemal identycznie.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
d)\(\sqrt{x+1}-\sqrt{9-x}=\sqrt{2x-12}\)
\(D=<6;9>\\
x+1-2 \sqrt{(x+1)(9-x)}+9-x =2x-12\\
-2 \sqrt{(x+1)(9-x)}=2x-22\\
\sqrt{(x+1)(9-x)}=x-11\)
\((x+1)(9-x)=x^2-22x+121\\
9x-x^2+9-x=x^2-22x+121\\
-2x^2+30x-112=0\\
x^2-15x+56=0\\
x_1=7\\x_2=8\)
Sprawdź te rozwiązania,bo podnoszenie do kwadratu może spowodować pojawienie się tzw.pierw.obcych.
Wtedy po sprawdzeniu trzeba je odrzucić.
Ja przyjmuję \(x=8\)
A może mam błąd rachunkowy ? Sprawdź mnie,proszę.
\(D=<6;9>\\
x+1-2 \sqrt{(x+1)(9-x)}+9-x =2x-12\\
-2 \sqrt{(x+1)(9-x)}=2x-22\\
\sqrt{(x+1)(9-x)}=x-11\)
\((x+1)(9-x)=x^2-22x+121\\
9x-x^2+9-x=x^2-22x+121\\
-2x^2+30x-112=0\\
x^2-15x+56=0\\
x_1=7\\x_2=8\)
Sprawdź te rozwiązania,bo podnoszenie do kwadratu może spowodować pojawienie się tzw.pierw.obcych.
Wtedy po sprawdzeniu trzeba je odrzucić.
Ja przyjmuję \(x=8\)
A może mam błąd rachunkowy ? Sprawdź mnie,proszę.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.