Wyznacz te wartości parametru p , dla których nierówność (p − 2)x 2 + (p − 2)x+ p − 1 < 0 nie ma rozwiązań
dlaczego musi byc a>0?
parametr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
jeśli byłaby taka nierówność to zobacz że sytuacja musi być odwrotna tzn a<0
parabola wtedy musi być cała pod osią ox (lub mieć jeden punkt z nią wspólny)
pozostały warunek na delte się nie zmienia
pamiętaj że mówimy o braku rozwiązań.
parabola wtedy musi być cała pod osią ox (lub mieć jeden punkt z nią wspólny)
pozostały warunek na delte się nie zmienia
pamiętaj że mówimy o braku rozwiązań.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\((p-2)x^2+(p-2)x+p-1<0\)
Nie będzie rozwiązań,gdy parabola nie zejdzie w żadnym punkcie poniżej osi OX.
Taka parabola musi mieć ramiona do góry p-2>0 , ponadto nie może mieć dwóch miejsc zerowych .
Jedno miejsce zerowe jest dopuszczalne,bo wtedy parabola ma wierzchołek na osi OX i leci do góry.
\(\{p-2>0\\\Delta \le 0\)
\(p>2\\
\Delta=(p-2)^2-4(p-2)(p-1)=-3p^2+8p-4\\
-3p^2+8p-4\le 0\\
p\in (- \infty ; \frac{2}{3}> \cup <2;+ \infty ) \;\;\;\;\;i\;z\;pierwszego\;warunku\;\;p>2\\
Odp.
\(p\in(2\;+ \infty )\)\)
Nie będzie rozwiązań,gdy parabola nie zejdzie w żadnym punkcie poniżej osi OX.
Taka parabola musi mieć ramiona do góry p-2>0 , ponadto nie może mieć dwóch miejsc zerowych .
Jedno miejsce zerowe jest dopuszczalne,bo wtedy parabola ma wierzchołek na osi OX i leci do góry.
\(\{p-2>0\\\Delta \le 0\)
\(p>2\\
\Delta=(p-2)^2-4(p-2)(p-1)=-3p^2+8p-4\\
-3p^2+8p-4\le 0\\
p\in (- \infty ; \frac{2}{3}> \cup <2;+ \infty ) \;\;\;\;\;i\;z\;pierwszego\;warunku\;\;p>2\\
Odp.
\(p\in(2\;+ \infty )\)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 07 kwie 2021, 11:58
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: parametr
ale jak delta jest mniejsza równa 0 to ma wtedy albo zero albo jedno rozwiazanie cnie? a w zadaniu jest napisane ze nie ma rozwiązań heeelp
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: parametr
w równaniu tak, w zadaniu jest nierównośćmarys_mich pisze: ↑02 mar 2022, 08:43 ale jak delta jest mniejsza równa 0 to ma wtedy albo zero albo jedno rozwiazanie cnie? a w zadaniu jest napisane ze nie ma rozwiązań heeelp
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę