Równania i nierówności! Pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mei15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 paź 2008, 21:23

Post autor: mei15 »

Polecenie:
Suma trzech liczb jest równa 2520. Jakie to liczby jeżeli ich stosunek jest równy 4 : 5 : 9?

Proszę o szybką pomoc! Jest mi to potrzebne na jutro rano. Nie wiem nawet jak się do tego zabrać! Z góry dziękuje!!!!!!!!!
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

4+5+9 = 18
2520 / 18 = 140
wiec
4* 140 = 560
5*140 = 700
9*140 = 1260
mei15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 paź 2008, 21:23

Post autor: mei15 »

Dziękuje bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ