Dowód trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Dowód trygonometria

Post autor: mariuszywyrebski »

Witam mam taki problem z dowodem z trygonometrii i serdecznie was prosze o pomoc:


sin2<2sin1

Pytanie jak to udowodnic
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

Czy wystarczy tylko tak :
sin2<2sin1
sin2=2sin1cos1
2sin1cos1<2sin1

i co dalej


chyba cos1<1

to wtedy juz po kłopocie chyba , tylko czy aby napewno cos1<1

prosze o pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Oj coś męczy Cię ten sinus.

Tak jak napisałeś jest OK, bo sin 1>0 (spróbuj zrozumieć, w którym miejscu to jest ważne!). Oczywiście tak jak napisałeś cos 1<1 - tak jest bo cos jest zawsze =< 1 i wiadomo, że jest równy jeden tylko dla \(x=2kpi\).
ODPOWIEDZ