Mam problem z 3 zadaniami
1.Dla jakich wartości parametru m równanie \(4^x +(2m+1)2^{x+1}+4m^2 -5=0\) nie ma rozwiasan?
2.Znajdz zbiór tych wartosci parametru m dla ktorych równanie \(m*2^x + (m+3)*2^{-x} -4=0\) ma co najmniej jedno rozwiazanie
3.Określ funkcje ktora kazdemu argumentowi m e R przyporzadkowuje liczbe rozwiązan równania
\((m-1)4^x -4*2^x +m +2=0\) Naszkicuj wykres funkcji
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Równania wykładnicze z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zad 1
podstaw \(t = 2^x\)
\(t^2+ (4m+2)t+4m^2-5=0\)
równanie nie będzie miało rozwiązania gdy :
1) \(Delta<0\) po rozw. wychodzi \(m in(-nieskonczonosc;frac{-3}{2})\)
2) gdy pierwiastki będą mniejsze lub równe zero t<0 \(t_1*t_2<=0\) i \(t_1+t_2<=0\) wychodzi po obliczeniu \(m in <frac{\sqrt{5}}{2}; + nieskonczonosc )\)
i teraz pozostaje wyznaczyć sume z 1 i 2 warunku
\(m in(-nieskonczonosc;frac{-3}{2}) cup <frac{\sqrt{5}}{2}; + nieskonczonosc )\)
podstaw \(t = 2^x\)
\(t^2+ (4m+2)t+4m^2-5=0\)
równanie nie będzie miało rozwiązania gdy :
1) \(Delta<0\) po rozw. wychodzi \(m in(-nieskonczonosc;frac{-3}{2})\)
2) gdy pierwiastki będą mniejsze lub równe zero t<0 \(t_1*t_2<=0\) i \(t_1+t_2<=0\) wychodzi po obliczeniu \(m in <frac{\sqrt{5}}{2}; + nieskonczonosc )\)
i teraz pozostaje wyznaczyć sume z 1 i 2 warunku
\(m in(-nieskonczonosc;frac{-3}{2}) cup <frac{\sqrt{5}}{2}; + nieskonczonosc )\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: