równanie i nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olka52
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 09 paź 2009, 15:21

równanie i nierówność

Post autor: olka52 »

Rozwiąż równanie i nierówność:
a. \(6x^3+5x^2-x=0\)
b. \(x^2-10x+25>0\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a. \(6x^3+5x^2-x=0\)
\(x(6x^2+5x-1)=0\)
x=0 lub \(6x^2+5x-1=0\)
delta i pierwiastki

b. \(x^2-10x+25>0\)
\((x-5)^2>0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ