Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarek_1991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 paź 2009, 20:30

Rozwiąż nierówność

Post autor: czarek_1991 »

\(\frac{x+2}{ x^{2}-4x+4 } -1 \ge \frac{1}{x-2}\) . Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{x+2}{(x-2)^2}-1-\frac{1}{x-2}\geq 0\ \ \ i\ \ \ x\neq 2\)

\(\frac{x+2-(x-2)^2-x+2}{(x-2)^2}\geq 0\)

\(\frac{-x^2+4x}{(x-2)^2}\geq 0\)

\(\frac{-x(x-4)}{(x-2)^2}\geq 0\)

\(x\in <0;2)\cup (2;4>\)
ODPOWIEDZ