Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarek_1991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 paź 2009, 20:30

Rozwiąż równanie

Post autor: czarek_1991 »

Z całego zbioru za nic nie wychodzą mi jeszcze dwa, więc je tutaj wstawiam. Oto pierwsze :

\(\frac{2}{ x^{2}-2x } - \frac{1}{ x^{2}-4 } = \frac{3}{x^{2}-4}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{2}{x(x-2)}=\frac{4}{(x-2)(x+2)}\ \ \ i\ \ \ D_r=R-\{0;2;-2}\)

\(2(x-2)(x+2)=4x(x-2)\)

\(2(x-2)(x+2-2x)=0\)

\((x-2)(-x+2)=0\)

\((x-2)^2=0\)

\(x=2\ \ \ i\ \ \ x\in R-\{0;2;-2}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x\in \emptyset\)
yuck
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2009, 19:15

Post autor: yuck »

jest sprawa mam takie równanie 160,7*D^0,03-5,4*10-5*D^-5=0 Potrafi ktoś rowiązać ??
ODPOWIEDZ