Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
roza15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:24

Nierówność

Post autor: roza15 »

5^3x-2*5^2x-5^(x+1)-50 większe od 0

Zrobiłam tak, ale nie zgadza się z odpowiedzią:
5^3x-2*5^2x-5^x*5-50 większe od 0
5^x=t ; t większe od 0
t^3-2t^2-5t-50 większe od 0
W(5)=0
(t-5)(t^2+3t+10) większe od 0
delta (t^2+3t+10) mniejsza od 0, więc
(t-5) większe od 0

t = R-(5) i t większe od 0
t należy (0,5)plus (5,+ niesk.)

0 mniejsze od 5^x mniejsze od 5 lub 5^x większe od 5
x mniejszy od 1 x większy od 1

odp. x=R-{1}
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

t - 5 >0 ,bo drugi czynnik jest dodatni dla każdego x
t > 5
5^x >5
funkcja wykładnicza rosnąca,zatem x > 1.
odp.x należy do przedziału otwartego od 1 do plus nieskończoności.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

znak\(>\) masz na klawiaturze, zaraz nad spacją
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ