Cześć!
Rozwiąż równania z parametrem a \(a \in R\)
\(\frac{1}{2a+ax} - \frac{1}{2x-x^2} = \frac{2(a+3)}{x^3-4x}\)
Odpowiedź w książce jest taka: \(x=-2a\) lub \(x=a+2\) dla\(a \in R - \left\{-4, -2, -1 - \frac{2}{3}, 0, 1 \right\}\); \(x= 1 \frac{1}{3}\) dla \(a=- \frac{2}{3}\); \(x=1\) dla \(a=-1\); \(x=3\) dla \(a=1\); \(x=4\) dla \(a=-2\); \(x=8\) dla \(a=-4\). Równanie nie ma sensu dla \(a=0\)
Dla jakich wartości parametru m \(m \in R\):
równanie \(\frac{3}{2x-m} = \frac{4}{mx-8}\) ma ujemne rozwiązania?
Odpowiedź: \(m \in (- \infty , 0) \cup (-4, 2 \frac{2}{3}) \cup (6, + \infty )\)
Równania z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 29 lut 2012, 16:22
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Otrzymane podziękowania: 75 razy
- Płeć:
\(\frac{3}{2x-m} = \frac{4}{mx-8}\)
\(2x-m \neq 0 \Rightarrow x \neq \frac{m}{2}\)
\(mx-8 \neq 0 \Rightarrow x \neq \frac{8}{m} \Rightarrow m \neq 0\)
\(\frac{3}{2x-m} = \frac{4}{mx-8} \\ 3mx-24=8x-4m \\ 3mx-8x=24-4m \\ x(3m-8)=24-4m \\ x= \frac{24-4m}{3m-8}\)
\(x<0 \Leftrightarrow \frac{24-4m}{3m-8}<0 \Leftrightarrow (24-4m)(3m-8)<0\)
\((24-4m)(3m-8)=0 \\ m_{1}=6 \vee m_{2}=2 \frac{2}{3}\)
ramiona parabola ma skierowane do dołu więć \(m \in(- \infty ;2 \frac{2}{3}) \cup (6;+ \infty )\) uwzględniając że \(m \neq 0\) otrzymujemy odp.:
\(m \in(- \infty ;0) \cup (0;2 \frac{2}{3}) \cup (6;+ \infty )\)
nie wiem skąd te -4 ??
\(2x-m \neq 0 \Rightarrow x \neq \frac{m}{2}\)
\(mx-8 \neq 0 \Rightarrow x \neq \frac{8}{m} \Rightarrow m \neq 0\)
\(\frac{3}{2x-m} = \frac{4}{mx-8} \\ 3mx-24=8x-4m \\ 3mx-8x=24-4m \\ x(3m-8)=24-4m \\ x= \frac{24-4m}{3m-8}\)
\(x<0 \Leftrightarrow \frac{24-4m}{3m-8}<0 \Leftrightarrow (24-4m)(3m-8)<0\)
\((24-4m)(3m-8)=0 \\ m_{1}=6 \vee m_{2}=2 \frac{2}{3}\)
ramiona parabola ma skierowane do dołu więć \(m \in(- \infty ;2 \frac{2}{3}) \cup (6;+ \infty )\) uwzględniając że \(m \neq 0\) otrzymujemy odp.:
\(m \in(- \infty ;0) \cup (0;2 \frac{2}{3}) \cup (6;+ \infty )\)
nie wiem skąd te -4 ??
Korepetycje, rozwiązywanie zadań, przygotowania do matury
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
trzeba jeszcze zbadać dla jakich m jest \(\ x \neq \frac{m}{2}\ \ \ \wedge \ \ \ x \neq \frac{8}{m}\)
\(\begin{cases}x= \frac{24-4m}{3m-8}\\ x \neq \frac{m}{2} \\ x \neq \frac{8}{m}\\ m \neq 0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}m \neq 0\\ \frac{24-4m}{3m-8} \neq \frac{m}{2}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m^2 \neq 16\ \ \ \Rightarrow \ \ m \neq 4\ \ \wedge \ \ m \neq -4\\ \frac{24-4m}{3m-8} \neq \frac{8}{m}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m^2 \neq 16\ \ \ \Rightarrow \ \ m \neq 4\ \ \ \wedge \ \ \ m \neq -4 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ m \notin \left\{\ -4;\ 0;\ 4\ \right\}\)
uwzględniając rozwiązanie math12:
\(\begin{cases}m \in (- \infty ;0) \cup (0;2 \frac{2}{3}) \cup (6;+ \infty )\\ m \notin \left\{\ -4;0;4 \right\} \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m \in (- \infty ;-4) \cup (-4;0) \cup (0;2 \frac{2}{3} ) \cup (6;+ \infty )\)
\(\begin{cases}x= \frac{24-4m}{3m-8}\\ x \neq \frac{m}{2} \\ x \neq \frac{8}{m}\\ m \neq 0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}m \neq 0\\ \frac{24-4m}{3m-8} \neq \frac{m}{2}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m^2 \neq 16\ \ \ \Rightarrow \ \ m \neq 4\ \ \wedge \ \ m \neq -4\\ \frac{24-4m}{3m-8} \neq \frac{8}{m}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m^2 \neq 16\ \ \ \Rightarrow \ \ m \neq 4\ \ \ \wedge \ \ \ m \neq -4 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ m \notin \left\{\ -4;\ 0;\ 4\ \right\}\)
uwzględniając rozwiązanie math12:
\(\begin{cases}m \in (- \infty ;0) \cup (0;2 \frac{2}{3}) \cup (6;+ \infty )\\ m \notin \left\{\ -4;0;4 \right\} \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m \in (- \infty ;-4) \cup (-4;0) \cup (0;2 \frac{2}{3} ) \cup (6;+ \infty )\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Równania z parametrem
m może być równe zero bo \(\frac{3}{2x}= \frac{4}{-8}\) to x=-3 i rozwiązanie jest ujemne.
Zatem odpowiedź jest \(m \in (- \infty ,-4) \cup (-4,2 \frac{2}{3}) \cup (6,+ \infty )\).
Zatem odpowiedź jest \(m \in (- \infty ,-4) \cup (-4,2 \frac{2}{3}) \cup (6,+ \infty )\).